Knarkläkare

Jag har länge haft svårt att begripa att vi inte tar itu med läkarnas förskrivningsrätt gällande beroendeframkallande medel? Bensodiazepiner blir man beroende av på 14 dagar. Bland de flesta av mina klienter är dessa en framträdande del av deras problem. Inte sällan blir det huvudproblemet när de slutar med sin huvuddrog. Bland metadon och subutexklienter har det blivit det främsta sidomissbruket och det vanligaste skälet till utskrivning.

Det finns absolut ingen anledning att doktorer utan specialistkompetens skall skriva ut bensodiazepiner. Jag anser att bara läkare vid psykiatrimottagningar eller beroendemottagningar skall få skriva ut dem. I andra fall behövs dessa mediciner inte! Ångest, fobier och sömnsvårigheter botas inte av de här medicinerna. De blir bara värre av dem och dessutom är deras biverkningar och abstinenssymtom ... just det... ångest, fobier och sömnsvårigheter. Dessutom kan de ge epilepsi och delirium.

Läkare är inte gudar de är precis som vi - svaga, lättstyrda och ibland helt enkelt kriminella. Nej, ta bort rätten att skriva ut bensodiazepiner från alla läkare utom de som behöver vet vad de gör.

En annan observation som jag gjort på jobbet är att det inte är ovanligt att vi har klienter som blir av med sina sjuksköterskelegitimationer på grund av eget beroende men jag har aldrig varit med om en läkare dom får samma konsekvens! Vad beror det på om inte annat än överdriven tro på doktorers ofelbarhet?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0