Alliansen ljuger

I Stockholm har vi TÖG (Tak Över huvudet Garanti) vilket innebär att alla alltid får en säng att sova i om de söker sig till nått av stadens härbärgen som ibland drivs av ex. Stadsmissionen eller Frälsis. Alliansen påstod när man tillträdde och sa att den skulle återinföras!?. Men den fanns redan. De rödgröna hade inte tagit bort den.

 

Man behöver inte betala något alls för att få det (efteråt om man har egna pengar får man en räkning på 50 kr/natt). Alltså behöver ingen tigga i tunnelbanan för pengar till härbärge. Man behöver inte vara nykter för att få det. Det enda som krävs är att man inte slåss eller hotar någon på stället, då blir man avstängd några veckor. Fast bara på det aktuella härbärget man får fortfarande gå till nått av stans andra ställen. Man får inte ta droger eller dricka inne på härbärgena då blir man också avstängd. När man väl gått in för kvällen får man inte gå ut och komma tillbaks till samma ställe. Men om man blir törstig när man gått in för kvällen kan man gå ut och fylla på och sen gå till ett annat. Jag jobbar med vuxna missbrukare på soc och detta ställer till problem för oss. När klienter blir törstiga och går ut får vi betala för två övernattingar. Det räcker inte vår budget till för. Kostnaden för oss är 450 per natt minus de 50 vi mycket sällan kan få ut av klienterna. Stadens totalkostnad per natt är 1200 kronor! Ett annat problem i sammanhanget är att klienterna om de väljer att flytta till bättre boenden där man måste vara nykter får betala 151 kronor per dygn. Oftast krävs då också att de deltar i nån slags sysselsättning. Vad skulle du välja: Partaj hela dan, middag, frukost och säng för 50 kronor eller straffarbete, drog och nykterhetskontroll för 151 kronor? Äh, vi har ett problem med, vad är det moderaterna brukar säga? Incitament!

 Jag vet att det inte finns några enkla lösningar på missbruks och hemlöshetsproblem då skulle vi varit utan sånt. Men TÖGen är inte helt bra. Den har flera andra problem också och socialpolitiken i allmänhet oxå. Jag återkommer

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0