Insändare i DN idag

Årets mest ovidkommande händelse var presidentvalet i USA. Färre än hälften där har att välja mellan en konservativ kandidat och en ännu mer konservativ kandidat. Politiken som förs från Vita huset ändras bara marginellt för invånarna och världen beroende på vem som väljs. Kriget i Irak kommer att fortsätta. Stora delar av befolkningen i USA kommer fortsatt att inte ha rätt till sjukvård fast de betalar mest i världen för den. Fattiga och papperslösa kommer inte att få bättre liv och de riktigt ordentligt rika kommer troligen att bli rikare. Ökande skillnader mellan människor leder till ökande spänningar och konflikter. Som avledande manöver har de utrikespolitiken och "kriget mot terrorn". Dessa håller ihop nationen med påmålad patriotism och rädsla.


Jag tror att den Amerikanska "demokratins" stora problem är att folk där med rätta känner att det inte spelar någon roll vem de väljer. Det medför ett underskott av demokrati. Det märks sedan både i utrikespolitik där de tar sig "rätt" över andra med invasioner och tortyr och i inrikespolitiken där de försvarar barbariska metoder som dödsstraff och allehanda religiösa moralregler. Starka intressegrupper (fanatiska religiösa och stora företag) kan skaffa sig oproportionerligt inflytande i politiken vilket ytterligare späder likgiltigheten folk känner. Kombinerat med den amerikanska drömmen om att ensam är stark lämnas de enskilda skyddslösa i sina hem. Deras enda skydd blir det personliga skjutvapnet och fanatisk religion.


I Sverige och Europa har vi inte kommit lika långt utför ännu. Vi är dock bra på väg. Valdeltagandet sjunker, klassklyftor ökar där det senaste är att folk köper bättre sjukvård till sina barn. Vi måste passa oss och behöver politiker som försvarar demokratin så att alla vill delta och får dela på vårt gemensamma goda. Detta inte bara till nytta för de resurssvaga utan för att det gör det sammantaget bättre för alla.


Tomas
Södermalm


Kommentarer
Postat av: Danne

Blev väldigt munter i morse när jag läste din insändare!Bra sammanfattat i liten text om hur det egentligen kommer att gå för landet med för stora tankar om något som aldrig kommer att hända.Tack för den!

2008-11-06 @ 17:54:24
URL: http://dannemanne.blogg.se/
Postat av: Tomas Å

Det är bara det att jag skrev den i söndags och då viste jag inte att valdeltagandet skulle bli högt... Sen är de längre än oss på vissa områden, faktiskt. Det är inte tänkbart att vi skulle välja en afrikaimigrants son till stadsminister, eller?

2008-11-06 @ 20:44:18
Postat av: Zana

Hm... Vi kan ju knappt låta nåra muslimer synas i tv utan att de ska bli ramaskri. :/

2008-11-06 @ 21:21:38
Postat av: Tomas Å

Vi är inte så fördomsfria som vi tror.

2008-11-07 @ 11:24:55

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0